zorg voor de leefomgeving

Windturbines en slagschaduw

Als de zon op de rotorbladen van een windmolen schijnt, veroorzaakt dat een schaduw op de achtergrond, de zogenaamde slagschaduw. Door het draaien van de bladen door de zon ontstaat een hinderlijk ‘stroboscopisch’ effect. Daarom geldt er in Nederland een strenge norm voor slagschaduw op gevels van woningen.

Slagschaduw

Vanuit wettelijk oogpunt is het toegestaan om 5 uur en 40 minuten slagschaduw te laten optreden op de gevel van een gevoelig object (huizen, gezondheids- en onderwijsinstellingen). Echter hebben de initiatiefnemers besloten om de turbines in het park stil te zetten als er slagschaduw optreedt. Als u binnen de contour woont, de zon schijnt en de turbine tussen uw woning en de zon staat, zal deze worden uitgezet. Door geen slagschaduw te laten optreden willen de initiatiefnemers de impact van het windpark zo klein mogelijk te maken om zo de omgeving tegemoet te komen. Het kan echter voor komen dat de turbine aan het draaien is en de wolken tussen de draaiende wieken en zon voorbij gaan. Op dit moment zal de turbine geremd worden, maar staat deze niet direct stil. Het duurt enkele minuten voor dat technisch mogelijk is. Alleen dan kan er wat slagschaduw optreden.

Onderzoek

Voor de milieueffectrapportage hebben de initiatiefnemers onderzoek naar slagschaduw uit laten voeren.

Uitgebreide informatie kunt u vinden in het Slagschaduwonderzoek t.b.v. projectMER en aanvraag omgevingsvergunning van Windpark De Pals.

Samen bouwen aan een duurzaam Bladel.