windpark de pals
Waarom een windpark in de Gemeente Bladel?
De noodzaak om de energievoorziening te vergroenen is groot. Na het Energieakkoord van 2013 zet de Nederlandse overheid met het Klimaatakkoord een cruciale volgende stap in het tegengaan van klimaatverandering en het verduurzamen van onze economie. Force Renewable Energy en renewable factory steunen dit met dit lokaal project.
Binnen de gemeente Bladel zijn onderzoeken geweest naar mogelijke locaties voor windturbines. De gemeente Bladel bestaat uit een groot deel natuur en veel verspreide woonbebouwing. Daarnaast ligt de gemeente Bladel ook voor een deel onder de aanvliegroute van Eindhoven Airport. Langs de A67, de drukke snelweg die door de zuidzijde van de gemeente loopt was de meest geschikte opstelling. Hier is ruimte voor 4 grote windturbines, weinig woningen in de buurt en de snelweg is al een bron van geluidsverstoring. De natuur die op deze plek verstoord wordt en gecompenseerd moet worden, kan op een betere plek, die verder van de snelweg vandaan ligt worden gecompenseerd. Door al de zaken goed afgewogen te hebben is er gekozen voor de locatie voor Windpark de Pals.
Op de website van Ruimtelijke Plannen kunt u alle documenten met betrekking tot de omgevingsvergunning van Windpark de Pals downloaden.
Op de website van Gemeente Bladel kunt u op de hoogte gesteld blijven van ontwikkelingen omtrent Windpark de Pals.
windpark de pals
Ligging
windpark de pals
Windpark De Pals in cijfers
Schematische weergave van de bandbreedte uit de vergunningaanvraag/VKA
Met deze bandbreedte worden windturbines mogelijk gemaakt die kunnen voldoen aan alle milieueisen en die tevens economisch uitvoerbaar zijn.
NB. Het aantal MW per windturbine heeft geen directe milieueffecten tot gevolg en is daarom niet relevant in de ruimtelijke afweging. Er is daarom geen bandbreedte gedefinieerd voor het vermogen van de windturbines.
windpark de pals
Visualisaties
windpark de pals
Veel gestelde vragen
- www.windenergie.nl: Algemene informatie van de overheid over windenergie en gerelateerde regelgeving.
- https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/duurzame-energie-opw… Informatie over wet- en regelgeving voor windenergie.
- www.nwea.nl: Nederlandse Windenergie Associatie, de belangenbehartiger van windenergie in Nederland.
- www.natuurenmilieu.nl: Veel gestelde vragen over wind op land van Natuur & Milieu.
Ja. De gemeente Bladel en de initiatiefnemers hechten veel waarde aan volwaardige deelname van de omgeving in de ontwikkeling van het windpark en volgen de richtlijnen van de windsector zoals afgesproken in de Gedragscode Acceptatie & Participatie Windenergie op land van NWEA. De initiatiefnemers realiseren zich dat de mogelijke komst van het windpark impact heeft op de omgeving en proberen deze zo klein mogelijk te houden en daar ook iets voor terug te geven.
Binnen de gemeente Bladel zijn onderzoeken geweest naar mogelijke locaties voor windturbines. De gemeente Bladel bestaat uit een groot deel natuur en veel verspreide woonbebouwing. Daarnaast ligt de gemeente Bladel ook voor een deel onder de aanvliegroute van Eindhoven Airport. Langs de A67, de drukke snelweg die door de zuidzijde van de gemeente loopt was de meest geschikte opstelling. Hier is ruimte voor 4 grote windturbines, weinig woningen in de buurt en de snelweg is al een bron van geluidsverstoring. De natuur die op deze plek verstoord wordt en gecompenseerd moet worden, kan op een betere plek, die verder van de snelweg vandaan ligt worden gecompenseerd.
Door al de zaken goed afgewogen te hebben is er gekozen voor de locatie voor Windpark de Pals.
In een natuuronderzoek of Milieu Effect Rapportage (MER) wordt uitvoerig onderzoek gedaan naar de effecten van het beoogde windpark op vogels en vleermuizen. Hierbij mogen geen significante effecten optreden op de populaties. Normaliter zijn de effecten beperkt. Uit onderzoek is bekend dat van elke 10.000 vogels die sterven door menselijk handelen er één sterft door windenergie. Gif, verkeer, hoogspanningsleidingen huisdieren zoals katten eisen veel meer slachtoffers.
Onderzoek dat de initiatiefnemers van het windpark hebben laten uitvoeren toont aan dat de effecten op de natuur zeer beperkt zijn. Meer weten? Hier kunt u meer lezen over het thema ecologie.
Ja, de windturbines zijn speciaal geschikt gemaakt voor deze gebieden.
Met de windmolens wordt naar verwachten rond 60.000-70.000 MWh (megawattuur) opgewekt, wat gelijk staat aan het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van ruim 35.000 huishoudens.
Windmolens die hoger zijn dan 150 meter moeten verplicht worden uitgerust met deze zogenaamde obstakelverlichting. Dit komt voort uit internationale regelgeving voor de veiligheid van het luchtverkeer.
De huidige moderne windmolens hebben gemiddeld een levensduur van ongeveer 25 jaar.
De initiatiefnemers zijn verplicht zorg te dragen voor verwijdering van de windmolens aan het einde van hun looptijd. Veel onderdelen en materialen van de turbines kunnen worden hergebruikt.
Hier kunt u meer lezen over het thema participatie.